Curtea de Apel București a înregistrat dosarul CNSAS privind activitatea de poliție politică a lui Dumitru Șovar
Articol de Neluțu Dinu – Publicat marți, 02 aprilie 2024
Curtea de Apel Bucureşti a înregistrat vineri, 29 martie, dosarul în care CNSAS solicită instanţei stabilirea calităţii de lucrător al Securității în cazul lui Dumitru Șovar, președintele Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații Argeș.
Dosarul 2215/2/2024 a fost înregistrat pe rolul Secţiei a IX-a contencios administrativ şi fiscal a Curţii de Apel Bucureşti şi are ca obiect constatarea calităţii de lucrător/colaborator al securității (OUG nr. 24/2008), urmând să fie repartizat unui judecător.
Zilele trecute, argesfocus.ro a scris, citând adresa P 809/24 din 25 martie 2024 a CNSAS, că pe numele fostului securist Dumitru Șovar a fost emisă o notă de constatare, pentru introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatarea calității de lucrător.
"Ca urmare, vă aducem la cunoștință că, anterior derulării prezentei corespondențe, pe numele domnului Dumitru ȘOVAR, în calitate de Președinte al Asociației Cadrelor Militare în Rezervă și în Retragere din Serviciul Român de Informații Argeș, au fost efectuate verificări la o altă cerere, în conformitate cu prevederile art. 3 lit. y) din O.U.G. nr. 24/2008 privind accesul la propriul dosar și deconspirarea Securității, cu modificările și completările ulterioare.
Astfel, pe numele domniei sale a fost emisă o Notă de Constatare, aprobată de Colegiul C.N.S.A.S., pentru introducerea la Secția de contencios administrativ și fiscal a Curții de Apel București a acțiunii în constatarea calității de lucrător".
Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS), conform art. 1 al. 7, verifică, la cerere, şi ofițerii de Securitate sau de Miliție care au contribuit la instrumentarea dosarelor studiate de petenți, întocmind note de constatare pe care le transmite Curții de Apel București, instanța de contencios administrativ.
Notele de constatare se emit atunci când se identifică documente care atestă încălcarea drepturilor şi libertăților fundamentale ale omului, Consiliul solicitând instanţei constatarea calităţii de lucrător al Securităţii. Adică, nici mai mult, nici mai puțin decât calitatea de agent al poliției politice.
















