1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-13 iulie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro)

centrul cultural arges pitestiArticol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 5 iulie 2024

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-13 iulie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces în limita locurilor disponibile:

Recitalul de muzică folk-hop cu titlul „Doamna din Sud”, susținut de M.C. Grăilă, pe numele real Octavian Dărmănescu, muzeograf, scriitor, cantautor, luni, 8 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“A doua mare ciclicitate a naturii după tandemul noapte-zi este cea a anotimpurilor. Anotimpul, în sine, este fața timpului. Timpul, așadar, ar avea patru fețe. Cea mai luminoasă față a timpului este vara, anotimpul solar. La antici soarele era stăpânul universului, zeul Sol Invictus. Sunt M.C. Grăilă și vă invit să punem vara pe note. Vara, această <Doamnă din Sud>, îmbrăcată în alb, murmurând o limbă magică, pierdută. Din Sud, din soare, din tot ce a făcut viața pe acest pământ trecător. Dacă toamna este filosofică, iarna, absolută, primăvara, regeneratoare și profetică, vara o putem descrie printr-un singur cuvânt: solară! Să cântăm și noi, așadar, soarele, marea, nisipul și bucuria de a fi om vara”, spune Octavian Dărmănescu.
Prelegerea cu tema „Hrana zeilor: o istorie culturală”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Istorie și istorii cu Marin Toma”, redactorul-șef al revistei-document „Restituiri Pitești”, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, luni, 8 iulie, de la ora 20.00.
„V-ați întrebat vreodată ce mâncau zeii și zeițele din diferite mitologii? Cum se ospătau și se delectau la mesele lor divine? Pornim într-o călătorie epică prin analele timpului, prin mitologiile greacă, egipteană, nordică și chineză. Ne scufundăm în lumea ispititoare a bucătăriei mitice, pe măsură ce explorăm rolul mâncării în poveștile despre creație, ritualurile sacre și viața de zi cu zi a ființelor legendare. Descoperim ingredientele exotice, rețetele divine și banchetele somptuoase potrivite pentru zei și eroi. De la nectarul suculent și ambrozie la elixirurile zeilor și la mere de aur: fiecare fel de mâncare este o poartă către un tărâm al aromelor fantastice. Aflăm secretele creaturilor mitice precum dragonii, nimfele, trolii și harpiile, pe măsură ce explorăm alimentele care le susțin”, spune Marin Toma.

Prelegerea cu tema „Cea mai Bună dintre Lumile Posibile. Omul, Societatea și Destinul Lor”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Cultură și Credință în Societatea Contemporană”, coordonat de conf. univ. dr. Marius Andreescu, de la Centrul Universitar Pitești, eveniment care va avea loc marți, 9 iulie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Filosoful Leibniz considera, în spiritul unui optimism conformist, că lumea noastră, creată de Dumnezeu, este <cea mai bună dintre toate lumile posibile>. Această teză optimistă a fost interpretată și apreciată în mod diferit de filosofi, teologi, istorici și chiar de oameni de știință. În limba română cuvântul <lume> își are originea în latinescul <lumen>, din care a derivat și cuvântul lumină, având inițial sensul de tot ce e luminat, precum în expresia <tot ce e sub soare>. Lumea creată de Dumnezeu prezintă o diversitate impresionantă de popoare, societăți, civilizații și culturi care se succed temporal sau coexistă spațial. În textul Bibliei există două semnificații ale termenului <lume>: lumea ca Univers al creației lui Dumnezeu și lumea ca <mulțime> de oameni, de popoare create de Dumnezeu. În concepția creștină Dumnezeu a creat o lume bună pentru că El este binele mai presus de orice bine. Există însă și <lumescul din lume>, răul, căderea, păcatul, ispita neantului, create de Satan și spre care omul înclină prin propria sa libertate și voință. Modelul exprimat de celebrul dicton, <Homo homini lupus est> (<Omul este lup pentru om>) este de actualitate. Această stare socială este caracteristică modelului economic și de guvernare al societății contemporane, respectiv al liberei concurențe, al utilitarismului și al acumulării materiale, al consumului. Sunt mai multe teorii și ideologii ale societății contemporane prin care se încearcă explicarea dar și fundamentarea societății și a existenței sociale a omului, inclusiv prefigurarea viitorului umanității: teoria convergenței sistemelor, a creșterii economice zero, doctrina globalizării, ideologia inteligenței artificiale, ideologia de gen și enumerarea ar putea continua. Se vorbește tot mai mult despre postmodernism și transumanism ca fiind trăsături ale societății de astăzi. Este lumea de astăzi cea mai bună dintre lumile posibile? Care sunt tendințele evolutive actuale? Ce este caracteristic: coexistența și toleranța sau contradicția, conflictul între oameni, culturi și civilizații? Omul mai este o persoană sau a devenit un individ într-o masă socială care îl domină? Ce înțelesuri au astăzi demnitatea și libertatea omului? Se poate formula un răspuns la întrebarea <Quo vadis, Domine>? În expunerea noastră aprofundăm aceste teme și încercăm să răspundem la aceste întrebări”, spune Marius Andreescu.

Dialogul cu tema “Iisus şi relaţia mea cu El (III)”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Viața merge înainte”, coordonat de poeta ing. Simona Vasilescu, având-o invitată pe terapeuta Valentina de Ametist, marți, 9 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“În cadrul proiectului <Viaţa merge înainte> o avem ca invitată pe Valentina de Ametist care continuă tema <Iisus şi relaţia mea cu El>.
Învăţăturile şi faptele lui Hristos continuă în scrisoarea a III-a.
Scrisorile ne poartă într-o dimensiune spiritual-mentală care transcende planul uman al activităţii şi al preocupărilor. Ele vor fi asimilate cel mai bine dacă sunt precedate de un timp de linişte şi relaxare. Gândirea umană poate să perceapă adevărul scrisorilor atunci când este în pace, linişte, armonie. Rolul scrisorilor este complex şi îi conduce pe cei care sunt pregătiţi la contopirea cu conştiinţa Tatălui. Veniţi cu deschidere alături de noi şi vă veţi simţi atraşi de ceea ce suntem cu toţii în devenire!”, spune Simona Vasilescu.
Prelegerea cu tema „Eminescu. Transdisciplinaritatea creației”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Teme culturale în emoții raționale”, susținut de scriitorul, eminescologul, profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, miercuri, 10 iulie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Eminescu. Transdisciplinaritatea creației>. Termenul a fost folosit de Basarab Nicolescu și a fost aplicat personalităților culturale de excepție, între care Homer, Shakespeare, Dante, Goethe, iar la noi, Cantemir, Hașdeu, Ion Barbu, Blaga, Mircea Eliade și, evident, Eminescu: transculturalism, transmitic, transreligios, transliterar - adică acea creație completă, deplină a unei culturi, a unei limbi și gândiri specifice”, spune Lucian Costache.

Prelegerea cu tema „Flacăra internă”, în cadrul proiectului de dezvoltare personală „Clubul de lumină”, coordonat de terapeuta și scriitoarea Corina Caltan, miercuri, 10 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„<Flacăra internă>. Toți avem o flacără internă care este păstrătoarea forței noastre vitale. Flăcările noastre sunt esența noastră”, spune Corina Caltan.

Prelegerea cu tema „Vasile Voiculescu. Misterul energiilor spirituale”, în cadrul proiectului cultural-educativ „Biografii triste și destine tragice din istoria literară”, coordonat de prof. dr. Magda Grigore, critic literar, scriitoare, eveniment care va avea loc miercuri, 10 iulie, de la ora 17.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Om complicat, vizionar pentru vremea sa, Vasile Voiculescu și-a construit personalitatea pe trei piloni: medicina, literatura și credința. A avut o viață remarcabilă, pătrunsă de spiritul binelui. Ca și evanghelistul Luca, a fost numit <doctorul fără arginți>, pentru că și-a ajutat semenii din credință. În viziunea sa, actul medical, ca și scrisul, se bazează pe un fel de magie, pe apelul la energiile spirituale. Să vindeci, credea el, este un dar și un har. Are o operă fascinantă, modernă, deși el a fost un ortodoxist-tradiționalist. Cu toate acestea destinul i-a jucat o mare farsă: a fost condamnat din eroare judiciară împreună cu mai mulți membri ai cercului religios <Rugul aprins>. A devenit deținut la 74 de ani. S-a îmbolnăvit în închisoare și acest lucru i-a grăbit sfârșitul. Am convingerea că Vasile Voiculescu va reveni în atenția generațiilor viitoare, meritând pe deplin să fie (re)descoperit”, spune Magda Grigore.
Dezbaterea cu tema „Medicul. Suferința și provocările războiului”, în cadrul proiectului „Ferestre Culturale”, coordonat de jurnalistul Ahmed Jaber, avându-l invitat pe medicul Zeyad K M Shaikha, specialist în medicină internă și diabet, eveniment care va avea loc joi, 11 iulie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit să-l cunoașteți pe distinsul medic palestinian Zeyad K M Shaikha, care a studiat medicina în România. A lucrat la spitalele guvernamentale palestiniene, salvând vieți de răniți și îngrijind pacienți chiar în inima războiului din Gaza. Va veni să ne spună cât de important și greu este să mențină echilibrul între calitatea de om și medic”, spune Ahmed Jaber.

Festivalul Național de Rock „Young Rock Festival - RebelX”, ediția a III-a, care va avea loc vineri, 12 iulie și sâmbătă, 13 iulie, între orele 18.00 - 23.00, în Parcul „Lunca Argeșului”. La evenimentul organizat de Asociația „La Pietre”, în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești, prin Centrul Cultural Pitești și Consiliul Județean Argeș vor susține recitaluri trupele: TROOPER, KEMPES, GOTHIC, BREATHELAST, NUANȚE, WILDCHILD, ELECTRIC HUMIDITY, LOVE BITE, OVERBURN, DESTIN. Intrarea este liberă.

Expoziție temporară: Specii de orhidee din herbarul Muzeului Județean Argeș Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 15 iulie 2024 Muzeul Județean Argeș, instituție de cultură aflată sub autoritatea Consiliului Județean Argeș, vă invită marți, 16 iulie 2024, ora 10.00, la sediul instituției, intrarea din Bulevardul Eroilor, la deschiderea expoziției temporare „Specii de orhidee din...
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 15-19 iulie 2024, evenimente cultural-educative și... Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 15 iulie 2024 Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 15-19 iulie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti....
Filarmonica Pitești, concert extraordinar alături de Ozana Barabancea Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 15 iulie 2024 Joi avem concert extraordinar alături de Ozana Barabancea, anunță Filarmonica Pitești. Evenimentul va avea loc în Piața Primăriei, de la ora 20.00! Toate evenimentele din Stagiunea Estivală sunt cu intrarea liberă!
Evenimente culturale în Argeș în perioada 15 - 19 iulie 2024 Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 12 iulie 2024 Consiliul Județean Argeș vă invită să participați și în zilele următoare la o serie de evenimente culturale organizate de instituțiile de cultură subordonate. LUNI, 15 IULIE Ora 11.00 - BIBLIOTECA DIN VACANȚĂ: ROBOFUN - Atelier de programare și robo...
Angajații Filarmonici Pitești, la HUAIAN POLY GRAND THEATRE Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 12 iulie 2024 Angajații Filarmonicii Pitești și artiștii colaboratori transmit semnul iubirii din fața impresionantului “HUAIAN POLY GRAND THEATRE”, înainte de cel de-al 5-lea concert din “China Tour”! ”Mult succes! Duceți România, Pitești și Filarmonica Pitesti,...
Festivalul Internațional de Folclor Brâulețul, ediția a XII-a: un regal al folclorului autentic! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - marți, 9 iulie 2024 Palatul Copiilor Pitești organizează, în perioada 15-17 iulie 2024, Festivalul Internațional de Folclor „Brâulețul”, ediția a XII-a, în parteneriat cu Primăria Municipiului Pitești, Inspectoratul Școlar Județean Argeș, Centrul Cultural Pitești și Muzeul...
Recital extraordinar, vineri, în Stagiunea Estivală! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 8 iulie 2024 Stagiunea Estivală continuă la Filarmonica Pitești cu un recital extraordinar susținut de soprana Laura Chera și pianistul Tudor Scripcariu. Evenimentul va avea loc vineri, în Sala “Simfonia”, de la ora 19.00. Soprana Laura Chera s-a născut în Brașov, ...
Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 08-13 iulie evenimente cultural-educative și de de... Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 8 iulie 2024 Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 8-13 iulie 2024, evenimente cultural-educative și de dezvoltare personală, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției, și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro...
Pe 29 august vom avea Hollywood în Pitești! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - duminică, 7 iulie 2024 Pe 29 august vom avea Hollywood în Pitești! Tiberiu Dragoș Oprea va dirija Orchestra Simfonică a Filarmonicii Pitești, iar alături ne va fi Adina Sima. ”Vă așteptăm cu multe surprize!”, transmite conducerea Filarmonicii din Pitești.
Programul evenimentelor cultural artistice în Argeș în perioada 08 - 13 iulie 2024 Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - duminică, 7 iulie 2024 Copiii, dar și părinții, sunt așteptați și în perioada vacanței de vară la atelierele, cursurile și expozițiile organizate de instituțiile de cultură finanțate de Consiliul Județean Argeș! ”Garantăm distracția, relaxarea dar și creativitatea și dezv...
SEdC, Anunț important pentru cetățenii din Mioveni Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 17 iulie 2024 SC Servicii Edilitare pentru Comunitate Mioveni anunță că persoanele interesate pot depune gratuit deșeuri voluminoase, textile sau DEEE la punctul înființat în acest scop în cart...
Un nou contract important semnat de primarul Cristian Gentea Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 17 iulie 2024 Astăzi, 17 iulie 2024, la Primăria Municipiului Pitești, edilul Cristian Gentea a semnat contractul de furnizare de mobilier specific și materiale didactice pentru dotarea spațiil...
Oprirea furnizării apei potabile în municipiul Piteşti şi comuna Bradu, în data de 11 iulie 2024 Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 10 iulie 2024 Societatea Apă Canal 2000 SA Piteşti va întrerupe furnizarea apei potabile în municipiul Piteşti şi comuna Bradu, în ziua de joi, 11.07.2024, între orele 08:30 - 16:00, fiind afec...
Finanțele, anunț important! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 8 iulie 2024 Administrația Finanțelor Publice Argeș anunță că, începând cu data de 01 iulie 2024, conform prevederilor Hotărârii Guvernului nr. 598 din 06 iunie 2024 pentru stabilirea salariului de...
Premierul Marcel Ciolacu, în Argeș: Statul român are obligația să le arate respectul cuvenit celor c... Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - marți, 9 iulie 2024 Premierul României, Marcel Ciolacu, președintele PSD, a fost astăzi din nou în Argeș, la Vidraru. Împreună cu ministrul Muncii și Solidarității Sociale, Simona Bucura Oprescu, cu preș...
Ministrul Transporturilor, Sorin Grindeanu, vești excelente în Argeș: S-a turnat asfalt pe circa 90%... Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 5 iulie 2024 Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor și Infrastructurii, prim-vicepreședinte #PSD, a fost astăzi împreună cu Ion Mînzînă, președintele Consiliului Județean și al PSD Argeș, pe ...
Logoccm
 
salubritate 1
 







Ziare Online

Primaria Mioveni

Primaria Bascov

Ziare
 
salubritate2000