1. Skip to Menu
  2. Skip to Content
  3. Skip to Footer

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18-22 octombrie, noi evenimente cultural-educative

centrul cutlral pitesti bunArticol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 15 octombrie 2021

Centrul Cultural Pitești organizează, în perioada 18-22 octombrie, noi evenimente cultural-educative, care pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultural-pitesti.ro), acțiuni la care publicul are acces conform normelor sanitare în vigoare:

Cenaclul „Armonii Argeșene”, coordonat de președintele Ligii Scriitorilor Români - Filiala Argeș, scriitorul dr. Adrian Mitroi, având-o invitată pe poeta Elena Duță, luni, 18 octombrie, de la ora 13.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Elena Duță, membră a L.S.R. Filiala Argeș, este o poetă care își publică scrierile în revista <Cuvântul Argeșean>, dar și în diferite antologii literare care apar la nivel național și internațional. Poezia scrisă de Elena Duță pătrunde în sufletul cititorului deoarece este un tip de poezie curată, directă și declarativă”, spune Adrian Mitroi.

Recitaluri de folclor și dezbatere tematică, în cadrul proiectului sub genericul „De la Vâlcea la Pitești”, coordonat de interpreta de folclor Tatiana Mărcoianu, eveniment care va avea loc luni, 18 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Am ales să-mi sărbătoresc ziua de naștere și la Centrul Cultural Pitești, unde vă invit să participați la un buchet de melodii pe care vi le oferim din suflet eu și invitații mei speciali: Lucian Molner, Ilie Măndoiu și Roxana Vârje”, ne informează Tatiana Mărcoianu.

Prelegerea cu tema „Decriptări Biblice – <Jos Ape, Sus Ape, la Mijloc Pământul și Cerul> - ce reprezintă citatul biblic”, în cadrul proiectului „Decriptări Matematice”, susținut de publicistul George Dănică, marți, 19 octombrie, de la ora 14.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Cercetătorii antici au descoperit că pământul și cerul sunt rotunde, adevăruri pe care le-au înscris sferic și trigonometric în cercul circumscris precum au făcut egiptenii antici. Citatul biblic <Jos ape, sus ape, la mijloc pământul și cerul> -egiptenii au concluzionat cosmosul în ochiul egiptean care vede totul ca fiind ochiul lui Dumnezeu, însă decriptarea matematică arată că este vorba despre cosmos și granița cosmosului. Coroana cosmică era granița cosmosului când cosmosul era sferic, armonios, însă în timp Coroana cosmică a devenit granița universului ovaloid, lenticular. Să vedem fotograma cu decriptarea matematică, granița universului este masă hidrogenică formată din hidrogen, primul element chimic și prima materie care înconjoară universul”, ne incită George Dănică.

Dezbaterea cu titlul “Fragmente de lume”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Colocviile Municipiului Pitești”, coordonat de redactorul-șef al revistei de cultură “Argeș”, scriitorul dr. Leonid Dragomir, avându-l invitat pe scriitorul și publicistul Arthur Suciu, marți, 19 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Arthur Suciu va susține prelegerea ”Fragmente de lume”, având ca temă centrală scriitura fragmentară. <Cine scuipă fragmente vrea, de fapt, să nu mai scrie, așa cum nu mai vrei să vomiți, când vomiți>, spune Arthur Suciu în <Cel care așteaptă>, ultima sa carte de fragmente existențiale”, spune Leonid Dragomir.

Prelegerea cu tema “Din legendele arthuriene: Sir Gawain și Cavalerul cel Verde” în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Istorie și istorii cu Marin Toma”, susținut de redactorul-șef al revistei-document Restituiri Pitești, dr. Marin Toma, eveniment care va avea loc live, pe pagina oficială de Facebook a Centrului Cultural Pitești, marți, 19 octombrie, de la ora 20.00.
“Multora dintre noi, în vremurile copilăriei, imaginația ne-a fost captivată de viteazul rege Arthur, de frumoasa Guinevere, de nobilul Lancelot, de aventurile Cavalerilor Mesei Rotunde, de incredibila magie a lui Merlin. Am citit cărțile pe care le-am putut descoperi, am văzut filmele, desenele și toate ne-au purtat într-un tărâm de vis, al idealurilor și frumuseții. Unul, desigur, din care nu lipseau pericolele. Continuând prelegerile anterioare, dedicate izvoarelor antice și medievale, recent traduse și publicate în limba română, și de această dată ne îndreptăm atenția asupra unui text medieval britanic, o capodoperă a literaturii engleze: <Sir Gawain și Cavalerul cel Verde>, tradusă de Mircea M. Tomuș și apărută la Editura <Școala Ardeleană> anul acesta”, spune Marin Toma.
Prelegerea cu tema “Farmecul limbajului în creația lui Eminescu”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Teme culturale în emoții raționale”, coordonat de scriitorul, eminescologul și profesorul de limba și literatura română Lucian Costache, eveniment care va avea loc miercuri, 20 octombrie, de la ora 11.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“<Trăiască Nația! >Acesta era salutul lui Eminescu. Se răspundea: <Sus cu Dânsa!> Pentru cei care nu înțeleg de ce suntem o națiune atât de viguroasă și orice argument ar fi inutil, tot

Eminescu răspunde: <Suntem români și punctum!>
Ediția anterioară a <Temelor culturale în emoții raționale> de la Centrul Cultural al Municipiului Pitești am dedicat-o <Farmecului limbajului în creația lui Eminescu>, exemplificând cu poema <Mitologicale>. Pentru că analiza noastră a stârnit interes, am ales un alt text eminescian la fel de spectaculos în privința transculturalismului și farmecului limbii române: poemul postum <Antropomorfism> (redactat în 1875). Modalitatea de a îmbina sensul propriu și sensurile figurate ale cuvintelor, cu rădăcini istorice și poporane, cu efect de a stimula și un halou interpretativ activ, nu numai latent, este o caracteristică a artei poetice (și <poietice>) eminesciene, care presupune o excelentă cunoaștere a spiritului limbii române, a calității sale de a crea imagini cu descifrări multiple, complementare și contrastive, transculturale, transmitice, transistorice – <transsemnificative>. De asemenea, Eminescu propune un cumul de senzații, muzical-auditive, vizuale, olfactive, imaginative, de mare impact estetic, emoțional, și de efort intelectual, de <vizionare>”, spune Lucian Costache.

Prelegerea cu tema “Cimitirul <Sf. Gheorghe> din Pitești”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Biografii de excepție”, susținut de muzeograful și scriitorul Octavian Dărmănescu, miercuri, 20 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Adevărat muzeu în aer liber, partea veche a Cimitirului <Sf. Gheorghe> din Pitești reprezintă funerar, în piatră, memoria unor piteșteni prețioși, prețioși în sensul că au prins involuntar, dar fervent, și ultima parte a Evului Mediu românesc, și epoca modernă a lui Cuza și a regelui Carol I. Cvartal după cvartal, protipendada Piteștiului antebelic își desfășoară adevăratul (și unicul) inventar material (mulți nu au moștenitori, iar averile, oricum, se pierd, deci mormintele, în definitiv, sunt singurele martore ale ideii de acumulare).
Nu există nicăieri, nici măcar în amintirile scrise, un loc mai absolut și mai filosofic despre om decât crucea și numele mut de pe ea, incizat neutru în piatră. La Pitești cimitirul modern ia ființă la finele secolului XIX. Până atunci piteștenii își îngropau morții în cimitirele bisericilor de care aparțineau, adică central, în curțile lor. O situație care, în nevoia nouă de sistematizare a orașului, va deveni, în sine, o urgență nu numai estetică, ci și sanitară. Rușii, emancipați înaintea noastră, insistau încă din 1808 ca Bucureștii și Iașii să își mute morții în cimitire noi, în afara orașului. Această mare transhumanță funerară va avea loc, însă, de abia după Cuza. Această operațiune costisitoare și cvasi-profanatoare va costa foarte mult: pierderea memoriei unor oameni importanți ai comunității. Inclusiv azi – vezi, frângerea de la jumătate acum trei ani, sub eroziune, a crucii preotului Rizea Dobrescu, vechiul paroh al Bisericii <Sf. Ilie> – partea veche a cimitirului nostru se află sub un intens proces de distrugere, atât din partea factorului natural, cât și uman. Vă invit, așadar, la o călătorie prin lumea rece, stingheră, dar plină de figuri, drame, iubiri, destine și pasiuni pe care vechiul oraș Pitești încă ține să ne-o arate material, palpabil, pe cea mai înaltă terasă a lui. Un oraș cu un cimitir în cap, iată un tablou ezoteric pe care doar puțini dintre noi îl mai întrevăd azi. Morții care au dus acest oraș în spatele lor se duc pe ei înșiși într-un loc numai al lor, sus, rezervat eroilor”, spune Octavian Dărmănescu.

Prelegerea cu tema “Triunghiul Cunoașterii: Carte, Lectură, Bibliotecă”, în cadrul proiectului cultural-educativ sub genericul “Cultura în vreme de pandemie”, susținut de directorul general al Bibliotecii Județene Argeș “Dinicu Golescu”, sociologul și scriitorul Octavian Mihail Sachelarie, joi, 21 octombrie, de la ora 12.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Triunghiul Cunoașterii: Carte, Lectură, Bibliotecă. Sunt acestea elemente ale unei societăți a înțelepciunii? Răspunsul îl vom afla la noua noastră întâlnire tematică”, spune Octavian Mihail Sachelarie.

Prelegerea cu tema “Psihopatologia oamenilor sănătoși”, în cadrul proiectului sub genericul “Vaccin împotriva virusului manipulării”, susținut de sociologul, scriitorul și jurnalistul George Smeoreanu, joi, 21 octombrie, de la ora 15.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
“Ce defecte psihologice putem înregistra în viața cotidiană? Este întrebarea la care voi oferi o serie de răspunsuri”, ne incită George Smeoreanu.

Întâlnire culturală, în cadrul proiectului “Activități Culturale”, coordonat de scriitoarea Silvia Giurgiu, joi, 21 octombrie, de la ora 16.00, în Sala Ars Nova de la Casa Cărții.
„Vă invit să le ascultăm și să dialogăm pe teme literare cu Zenovia Zamfir, scriitoare și promotor cultural din municipiul Râmnicu Vâlcea, Iuliana Radi, bibliotecar în comuna Bunești, din județul Vâlcea, și cu Rodica Mureșan, scriitoare și om de cultură din municipiul Cluj-Napoca”, spune Silvia Giurgiu.

Baladele lui C. Porumbescu și G. Enescu la Filarmonica Pitești Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 26 noiembrie 2021   Filarmonica Piteşti organizează joi, 2 decembrie, de la ora 19:00, în Sala „Simfonia” a Centrului Multifuncţional un nou concert simfonic extraordinar.   Alături de orchestra simfonică a instituţiei revin dirijorul Alexandru G...
Ziua Națională, sărbătorită la Mioveni Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - joi, 25 noiembrie 2021 Centrul Cultural Mioveni anunță că organizează și în acest an, în ciuda pandemiei, o serie de acțiuni menite să marcheze Ziua Națională a României. Conform programului deja stabilit, începând cu ora 10:30, vor avea loc depuneri de coroane la Monume...
Filme cerute de public la Cinematograful București Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 24 noiembrie 2021 Sâmbătă, 27 noiembrie 2021, de la ora 18:00, la Cinematograful de artă „București” va fi reproiectat filmul „Eden”, cu Lana Baric, Daan Stuyven, Lorant Bocskor-Sallo și Maja Roberti în rolurile principale, în regia lui Agnes Kocsis. Filmul a avu...
Joi: Concert extraordinar cu soprana Irina Baianț la Filarmonica Pitești Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - marți, 23 noiembrie 2021 Filarmonica Piteşti organizează joi, 25 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Simfonia a Centrului Multifuncţional, concertul vocal-simfonic extraordinar, susținut de orchestra simfonică a instituţiei, dirijor, Daniel Jinga. La cererea publicului rev...
Concert extraordinar cu soprana Irina Baianț la Filarmonica Pitești Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 22 noiembrie 2021 Filarmonica Piteşti organizează joi, 25 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Simfonia a Centrului Multifuncţional, concertul vocal-simfonic extraordinar, susținut de orchestra simfonică a instituţiei, dirijor, Daniel Jinga. La cererea publicului re...
Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 22-26 noiembrie noi evenimente cultural-educativ... Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 22 noiembrie 2021 Centrul Cultural Pitești pregătește pentru perioada 22-26 noiembrie noi evenimente cultural-educative care, în actualul context pandemic, pot fi urmărite online, pe pagina oficială de Facebook a instituției și pe site-ul oficial (www.centrul-cultura...
Film în premieră la Cinematograful București Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 19 noiembrie 2021 Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, de la ora 18:00, la Cinematograful de artă „București” va fi reproiectat, la cererea publicului, filmul „Dovlatov”, cu Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka și Artur Beschastny în rolurile principale, în regia l...
O nouă premieră la Cinema București Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 17 noiembrie 2021 Sâmbătă, 20 noiembrie 2021, de la ora 18.00, la Cinematograful de artă „București” va fi reproiectat, la cererea publicului, filmul „Dovlatov”, cu Milan Maric, Danila Kozlovsky, Helena Sujecka și Artur Beschastny în rolurile principale, în regia...
Classic is jazz la Filarmonica Pitești Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - marți, 16 noiembrie 2021 Classic is jazz la Filarmonica PiteștiClassic is jazz la Filarmonica Pitești. Filarmonica Piteşti organizează vineri, 19 noiembrie, de la ora 19.00, în Sala Simfonia a Centrului Multifuncţional un nou concert de jazz, susținut de Trio Jazz&Pop ...
Violonistul Gabriel Croitoru revine la Filarmonica Pitești Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - luni, 15 noiembrie 2021 Filarmonica Piteşti organizează joi, 18 noiembrie, de la ora 19:00, în Sala Simfonia a Centrului Multifuncţional, un nou concert simfonic cu un program integral Haydn. Alături de orchestra simfonică a instituţiei, dirijată de Constantin Grigore, re...
Libelonou
Dispeceratsedc
Logodaciamioveni
Evenimentcampulung
Se aprind luminițele festive, la deschiderea Târgului de Crăciun Pitești 2021! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 3 decembrie 2021 Seara de Moș Nicolae este seara magică în care copiii mici și mari își așteaptă primele cadouri din luna sărbătorilor de iarnă. Prin tradiție, în această seară, încep pregătiril...
Aplicație pentru sesizări – SmartCity Pitești – disponibilă pentru smartphone! Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 3 decembrie 2021 Municipalitatea piteșteană continuă procesul de transparentizare și dezvoltare a unei comunicări eficiente cu cetățenii, și cu ajutorul noilor tehnologii și al digitalizării serv...
Bugetarii vor primi din nou vouchere de vacanță din 2022 Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 3 decembrie 2021   Tichetele de vacanță se vor acorda din nou din 2022. Proiectul de Ordonanță de Urgență pentru acordarea de vouchere a fost pus în dezbatere publică. Acestea se vor acor...
Se oprește apa în Moșoaia, Poiana Lacului și Băbana Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - vineri, 3 decembrie 2021 Societatea Apă Canal 2000 SA Pitești va sista furnizarea apei potabile în localităţile Moşoaia, Poiana Lacului şi indirect comuna Băbana în data de 07.12.2021, ora 09:00 până la ...
Să nu se creeze așteptări uriașe pentru populație Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - joi, 25 noiembrie 2021 Ion Mînzînă, președinte PSD Argeș și al Consiliului Județean Argeș, face o serie de prezizări astăzi, în ziua în care noul guvern, din care și PSD face parte, este învestit. ...
DNA cere încuviințarea Parlamentului pentru a-l cerceta pe fostul lider al PNL Argeș Articol publicat de ARGESFOCUS.RO - miercuri, 24 noiembrie 2021 Preşedintele PNL Argeş, deputatul Adrian Miuţescu, este urmărit penal într-un dosar privind fapte de corupţie. Procurorii l-au pus sub acuzare pentru săvârşirea a opt infracţi...
Logoccm
Logosedc
 
salubritate 1
 Ziare Online

Primaria Mioveni

Primaria Bascov

Ziare
 
salubritate2000